HOVEDSIDEN
GALLERI
BILDESALG
FOTOUTSTYR
MER OM FUGL
MER OM FOTO
SOMMERFUGLER
GJESTEBOK
MAIL

 


 

 

 



©Svein Bekkum

 

 

Forskjellige typer lys jeg har brukt

50w HQL,  125w HQL,  250w HQL  og  400w HQL 500w MLL

Dette er det som vi også kaller kvikksølvdamplamper- og disse pærene krever en starter/ballast av riktig størrelse i forhold til pærens wattstyrke for å kunne brukes. Dette er "standardpæra" som oftest er brukt til denne typen fangst, og regnes som de beste lyskildene for å få størst mulig antall og flest mulig arter. Ulempen er at de trekker mye strøm, og blir varme. Alle disse tåler regn godt så vidt jeg har erfart, forutsatt at de monteres hengende ned fra sokkelen- ikkestående opp. Disse pærene kan fint brukes i både feller og til lakenfangst. Den vesle 50w pæra er fin å kjøre via inverter fra ett 12V bilbatteri.

Tilsvarer på de fleste måter en 400w HQL pære, men har innebygget ballast, og kan derfør kjøres rett fra strømnettet/aggregat. Tåler også regn. Denne pæra bruker jeg gjerne sammen med laken.

160w MBTF 15w UV fluor sparepære 105w UV sparepære UV kald katode

Blandingslyspære som kan kjøres rett fra strømnettet, krever ingen ballast. Trekker godt med dyr, men tåler IKKE regn i det hele tatt og må skjermes godt.

Dette er UV fluoriserende sparepærer av to vidt forskjellige wattstyrker og størrelser. Begge avgir kun ett  blått- for oss svakt synlig- lys, men som trekker godt med dyr. Den lille bruker jeg i felle, ved laken eller i vinduet. Den store har vist seg veldig effektiv med laken, men var av ganske simpel mekanisk kvalitet- og holdt bare ca en halv sesong.

Små UV-lysrør som drives av 12V batteri, og trekker lite strøm. Krever en egen inverter, som medfølger ved kjøp av lysrørene. Kan dessuten fåes i forskjellige lengder og utførelser, og er fine å bygge inn i mindre feller. Disse lyskildene tiltrekker seg godt med dyr, spesielt i små lysninger i tettere skogsbiotoper. Liker å bruke disse lysene i små feller som skal bæres langt, og kjøres fra små batteri. 

23w reptil sparepære 20w aktiniske (BLB) sparepærer 125w Envirolite Megaman clusterlite 100w

Her har jeg brukt en modell som heter Arcadia D3, og den har virket godt- helt til den sluknet for godt. Disse reptilpærene avgir ganske mye UV-A, og noe UV-B lys, og kan nok være ett godt alternativ i mindre feller og til bruk utenom de helt åpne lokalitetene. Bør nok monteres opp/ned (hengende) for å unngå at regnvann trenger ned i pærekroppen.

Dette må være den ultimate lyspæra for lysfangst, enten den brukes i lysfelle eller til lakenfangst. Har brukt pæra i 2 sesonger, og er imponert. Trekker lite strøm og er dermed også fin å kjøre fra bilbatteri via inverter. Men sommerfugler, det trekker den! Sparepæreteknologien sørger for veldig høyt lysutbytte i forhold til wattstyrken, og det aktiniske lyset er også fint å bruke i bebygde strøk, der de kraftige kvikksølvpærene blir sjenerende for naboer.

Enorm sparepære beregnet for gartneri, og med ett veldig kraftig hvitt lys. Til tross for lang tids bruk trakk ikke dette lyset inn så mange dyrene, om enn noen svært spennende arter.

En annen stor sparepære, men med ett fargespekter mer likt alminnelige kvikksølvpærer. Denne pæra har jeg ikke prøvd til praktisk fangst ennå.

12V 15w aktinisk lyssett fra BioQuip12V 22w aktinisk sirkelformet lysrør
12V UV-LED
Tilsvarer på alle måter 22w settet til høyre i effektivitet. Noe mer komplekst å bygge inn i mine fellemodeller- til skinnerfeller passer nok dette lyset godt. Desverre ble det raskt noe feil med ballasten, og jeg har lest om mange som har opplevd de samme problemene med dette settet. Dette oppsettet har blitt min store favoritt til feltfangst med batteridrevne lysfeller. Jeg kjøpte to sett fra Paul Batty i UK, og har bare lovord å komme med om utstyret han bygger, samt servicen- både ved kjøp, og om det evt dukker opp feil eller skader på lyssettet. Trekker godt med sommerfugler, spesielt plassert litt inne i tetta. Lett å bygge inn i forskjellige fellemodeller også. Kjøp sett med lysfølsom bryter, så kan du plassere ut fellene på dagen- og så slår de seg på ved solnedgang, og av på morgenkvisten.  Her er det som burde blitt en stor suksess- 12V UV lys, som knapt trekker strøm! Desverre trekker det også relativt lite sommerfugler. Jeg antar det kan ha med at LED lys rett og slett er for "rent". Så smalt i spekteret det avgir, at effekten ikke blir god av den grunn. Sammen med en stor hvit trakt i fella blir det alltid noen dyr, men ikke noen mengde noen gang.