HOVEDSIDEN
GALLERI
BILDESALG
FOTOUTSTYR
MER OM FUGL
MER OM FOTO
SOMMERFUGLER
GJESTEBOK
MAIL

 


 

 

 



©Svein Bekkum

 

 

Lysfeller

Det å bruke lys for å tiltrekke seg nattsommerfugler er en gammel teknikk, men likevel var det for meg en ny opplevelse å få være med å se igjennom en natts fangst i en lysfelle med lys som er spesielt velegnet for denne fangsten. Vanligvis ser vi disse sommerfuglene som "møll" som flyr gjennom billyset- eller samler seg ved utelampa på sensommeren. Men det var spennende å se at bare fra en natts fangst på en lokalitet dukket det opp kanskje 50 arter, og med en utrolig variasjon. Mange av disse "grå møllene" var jo virkelig vakre når en fikk ta de i nærmere øyensyn.

Lysfelleprinsippet er ganske enkelt; dyrene trekkes til lyset som brukes- og ledes ned gjennom en trakt og til en beholder. Denne beholderen er full av eggekartonger som sommerfuglene gjemmer seg i, og setter seg rolig der til de kan undersøkes nærmere på morgenkvisten- før de så slippes fri igjen like friske og fine. Her brukes ingen gift.

Lysfellene kan selvfølgelig utvikles og forbedres for å gi best mulig fangst- noe som er en morsom del av hobbyen for oss som liker å fikle med slik. Dessuten kan de lages på litt forskjellige måter til forskjellige formål, med forskjellig type lys- som igjen kan gi noe forskjellige arter. Og med forskjellig type lys kan en også lage feller som kan drives med batteri og dermed passer godt for fangst litt ute i "periferien".

Her vil jeg vise de fellemodellene jeg bruker- alle er hjemmelagede, med forskjellige typer lys og løsninger ellers tilpasset forskjellig bruk under forskjellige forhold. Noen er tiltenkt mer stasjonær bruk med nettstrøm, mens andre er laget for å kjøres fra 12V batteri. Ett par av fellene kan kjøres på både nettstrøm, eller fra 12V batteri ved hjelp av 12V til 220V inverter mellom batteri og felle.

Feller for 220 V drift Feller for både 220V og 12V drift Feller for 12V drift
Dette er feller som er lagd for bruk med kraftige lyspærer HQL og HWL fra 125w til 500w. Disse fellene lages gjerne for mer stasjonært bruk, og må kjøres på 220V fra nettstrøm eller aggregat.  Feller med E-27 sokkel, og som kan brukes med pærer av forskjellige typer. Kan f.eks brukes med 50W HQL pære og ballast, eller med f.eks 20w aktinisk sparepære- fra 220v nettstrøm/aggregat- eller fra 12V batteri ved hjelp av 12V-220V inverter. Dette er feller med lys beregnet kun for drift fra 12V batteri. Jeg har endt opp med å bruke UV kaldkatode lysrør, som bruker lite strøm og har god effekt. Disse fellene er spesielt tiltenkt å stå ute ubevoktet, og da passer det duse blå UV lyset spesielt godt.
Hjemmebygd Robinsonfelle, med 160w blandingslyspære og regnskjerm over denne. Bøttefelle med E27 sokkel, i første rekke for sparepærer av forskjellige typer. Feltfelle med UV kaldkatode lys, trekker lite strøm- men godt med sommerfugler. Må plasseres skjermet inne i skogen.
   
 
Hagefella mi, med den store 400w HQL pæra. 60 cm rustfri metalltrakt med tilhørende vinger.  Felle med hengende pære, for sparepærer- eller gjerne 50w HQL med ballast- god all-round felle. Feltfelle med 22w aktinisk lys, beregnet kun på drift fra 12v batteri. Utstyrt med lysfølsom bryter.


Her er ei lysfelle satt ut i skogkanten, og klar til fangst.


Det er alltid spennende å følge med på aktiviteten rundt lyset utover natta


Og høydepunktet er når fella skal kontrolleres om morgenen, hva venter av overraskelser??

 

Prinsippet for en lysfelle i all enkelhet:

 

 

 

 

1- en tett beholder
2- en trakt
3- lys
4- eggekartonger
5- drenering av regnvann