HOVEDSIDEN
GALLERI
BILDESALG
FOTOUTSTYR
MER OM FUGL
MER OM FOTO
SOMMERFUGLER
GJESTEBOK
MAIL

 


 

 

 



©Svein Bekkum

 

 

Bygging av lysfeller

Jeg har laget noen forskjellige modeller som jeg bruker- jeg skal prøve å beskrive noen av de her.

Grunnprinsippet for mine lysfeller er felles:

 

1- Tett beholder
2- Trakt som leder dyrene ned i fella
3-Lys
4- Eggekartonger
5- Bunntrakt som leder regnvann ut gjennom ett hull i bunnen av fella.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dette er den fellemodellen jeg bruker mest- og den er både fin å bruke og fanger effektivt. Og heller ikke så vanskelig å lage selv. Utgangspunktet er en murerstamp (1) av passende størrelse- diameter 50-60 cm og høyde på 35-40 cm. Jeg borrer ett hull i senter av bunnen på denne stampen, og silikonerer fast en liten rørstuss der, som skal holde trakten for drenering (5) på plass etter hvert. Jeg lager en topp av klar plastplate, her må en tilpasse etter størrelse på stamp og trakta (2) som skal lede dyrene ned i fella. Når dette er tilpasset, og trakta passer fint i midten av denne klare plasttoppen er mye av jobben gjort. Tuten på trakta kappes av slik at åpningen nederst blir ca 5-6 cm. Se også litt lengre ned for en liten modifisering av denne trakta som kan gjøre fella mer effektiv. Jeg har bygd pæreholderen inn i en gammel lettmetall lampett, og laget metallfinner rundt pæra (3) som passer nøyaktig ned i trakta. Dette holder pæra på plass i fella, og leder dyrene ned gjennom trakta. En mindre trakt forsynes med finmasket nett, og plasseres nede i hullet/stussen i bunnen av stampen/fella. Vann som evt kommer ned gjennom fangsttrakta i toppen av fella går da rett ut i bunnen- uten at noe av fangsten kommer seg ut, og inne i fella er det tørt og fint. Inne i fella plasserer jeg løse eggekartonger (4) som dyrene kan sette seg til ro i. Klar til fangst!

Jeg har brukt 160w blandingslyspærer (HWL) med hell- de behøver ikke drossel/ballast og kan kobles rett til 220V. Ellers bruker jeg samme fella med 125W HQL pære og tilhørende ballast. Begge disse pærene passer i E-27 sokkel. Jeg har også bygd ei lik felle med E-40 sokkel, som brukes med 250w HQL pære og tilhørende ballast. Jeg har bygd ballastene inn i godkjente vanntette bokser beregnet på slike formål.

NB! Rådfør deg med en elektriker når du bygger disse fellene, så du ikke lager en brannfelle i stedet for en sommerfuglfelle. Dette er elektriske artikler som står ute i vær og vind, og må tåle regn. Hugs også på at pærene blir svært varme. Er du i tvil om du vil prøve å bygge selv så er det ferdige feller å få kjøpt.

 Rull heller aldri sammen en skjøteledning mens det står strøm på den, litt fuktighet kan gi deg en skikkelig "kilevink".


Her er Robinson fella med 160w HWL pære, klar til bruk en tidlig aprilkveld.

 

En liten forbedring av fangsttrakta (2) kan være å lage en del av trakta av klar plast (jeg har brukt halsen på en brusflaske). Dette "vinduet" slipper inn lys fra pæra over og leder dyrene som har havnet inn i fella i stor grad vekk fra traktmunningen, til de setter seg til ro i eggekartongene. Dette ser ut til å være spesielt effektivt hvis du har en fellemodell uten topp av klarplast (som fellemodellen vist under her, dunkfella med 250W HQL pære).

 

Andre feller av samme eller tilsvarende prinsipp:


Stor dunkfelle med 400W HQL pære


Felle med 23w reptilpære


Felle med 2 stk 12V 30cm kald katode UV-rør, drives av 12V bilbatteri.


Batteridrevet felle med 12V UV kald katode lysrør.