HOVEDSIDEN
GALLERI
BILDESALG
FOTOUTSTYR
MER OM FUGL
MER OM FOTO

SOMMERFUGLER
GJESTEBOK
MAIL

 


 

 

 



©Svein Bekkum

 

Kamuflasje

Her vil jeg kort beskrive noen eksempler på hvordan jeg bygger og bruker forskjellige kamuflasjer for alt fra fotografering av småfugler på foringsplass til fotografering av rovfugl og kråkefugler på åte vinterstid. En godt oppsatt kamuflasje, sammen med en god dose tålmodighet, er en god "universalnøkkel" for å lykkes med mange typer fuglefotografering, men en universal fuglekamuflasje til all bruk er nok verre å lage. Derfor har jeg pr. dags dato to kamuflasjenett, tre kamuflasjetelt, og to kamuflasjehytter til rådighet. Alt er tiltenkt forskjellige formål, og tilpasset på forskjellige måter.

Kamuflasjenett:
Først og fremst er dette ypperlig å ha med når en er ute på tur, og nettet kan raskt spennes opp når en mulighet byr seg. Det veier lite, og er fleksibelt i bruk. En bør tenke litt ekstra på å ha en skråning, skog eller annen vegetasjon i ryggen når en setter opp et slik nett, for ellers ser fugler og dyr deg relativt lett gjennom nettet. Men godt oppsatt er dette en glimrende måte å kamuflere seg på, som dessuten gir deg god utsikt fra kamuflasjen, noe som ofte er viktig for å kunne forutsi hva som kommer til å skje foran deg og kameraet ditt.

Kamuflasjetelt:
Egner seg godt til litt mer stasjonær bruk, gjerne over noen dager, slik at fugler og dyr rekker å bli vant med at teltet står ute. Fordelene med telt kontra kamuflasjenett er selvfølgelig at det gir deg bedre skjul og større bevegelsesfrihet siden teltet er tett, og omtrent uten mulighet til innsyn. For sky fugler og dyr er telt absolutt å anbefale.

Kamuflasjehytte:
Noe mer omfattende enn et telt er det selvfølgelig å bygge en kamuflasjehytte, men det er også mange måter å bygge en slik på. Alt i fra en gapahuk/barhytte tiltenkt formålet, til mer permanente hytter av f.eks kryssfinèr eller andre materialer, med spesialløsninger som gjør livet lettere for en ventende sjel. For min egen del har jeg to hytter til dette formålet:

  1. "To-seteren"- denne hytta er lagd av kryssfinèr, og er den mest mobile av hyttene mine. 6stk  plater i vannfast finèr a 1 x 1,5m, samt en plate på 2 x 1m er materialene som er brukt. Hytta er lagd i elementer slik at den lett kan bæres ut dit den skal brukes, for lettvint å kunne skrus sammen der. Den kan også valgfritt brukes med 4 eller 6 veggelementer (1 x 1m eller 1 x 2m gulvareal). Glugger som åpnes innenfra, blending av strie i gluggene og løsning for å feste kulehode etc er selvfølgelig fast montert i slike hytter, samt en lenestol for økt komfort i lange økter. Denne bua har blitt brukt en høst og vinter under fotografering av kråkefugler og rovfugler, og i 1 x 2m størrelse. Har fungert upåklagelig. Tålte fint 80cm snø på taket. Har lagd bredere glugger for å kunne bruke to kamera pr glugg.